Over fermentatie

Fermentatie is de omzetting van organisch materiaal door bacteriĆ«n, gisten en schimmels. Veel bekende voedingsmiddelen zijn ontstaan door fermentatie. Denk bijvoorbeeld aan koffie, cacao, droge worst, olijven, kaas, yoghurt, zuurkool. 

Op deze pagina -er wordt nog hard aan geklust zoals je merkt- proberen we je graag een beetje wegwijs te maken. We zullen je verwijzen naar de meest interessante websites, blogs, recepten, groepen over fermentatie. Er zijn de afgelopen tijd ook meerdere boeken verschenen over het onderwerp, ook Nederlandstalige. Onze favorieten vind je in de shop.

Natuurlijk zien we je ook graag tijdens een van onze workshops, waarmee we je een kickstart willen geven zodat je na afloop thuis vol inspiratie en zonder aarzeling aan de slag kunt.

Keukenboeren houden zich bezig met verschillende vormen van fermentatie. Klik op de betreffende fermentatie voor inspiratie en informatie, ..atie, atie ;-).

Groentefermentaties

Zuivelfermentaties (i.s.m. Miss Fermento)

  • algemeen
  • yoghurt
  • melkkefir
  • overige zuivelculturen

Zuurdesem

WIJN, BIER, CIDER

  • vruchtenwijnen
  • bier
  • cider 

overige dranken en azijn

  • waterkefir
  • kombucha
  • jun
  • azijnmoer

TEMPEH (I.S.M. MANENWOLF'S FOODLAB EN ROKERIJ)