Leren en experimenteren

Fermenteren moet je even onder de knie krijgen. Daar helpen we je graag bij! Begin met de onderstaande vragen. Kom je er niet uit of wil je weten wat er nog meer kan met de RotPot?Misschien is een workshop dan wel iets voor jou!  We organiseren ze met regelmaat. Kijk maar op de agenda.

WAT IS EEN WATERSLOT?

Het waterslot zorgt ervoor dat het gas dat bacteriën en gisten produceren tijdens het fermenteren veilig kan ontsnappen. Ook voorkomt het dat er zuurstof van buitenaf bij de kool komt waardoor het kan bederven.

WAAROM FERMENTEREN?

Vroeger was deze techniek vooral populair onder mensen die geen koelkast hadden, omdat de lagere zuurgraad ervoor zorgt dat je producten langer kunt bewaren. Gefermenteerde producten groenten zijn niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond. Ze zitten namelijk bomvol bacteriën die goed zijn voor je darmen.

MOET HET RODE DOPJE OP HET WATERSLOT?

Voor de fermentatie maakt het niks uit, maar het water in je waterslot verdampt minder snel als je het dopje erop doet. Ook komen er zo geen vliegjes, vuiltjes en dergelijke in.

HOE VOL MOET DE POT ZIJN? ZIT ER WEL GENOEG VOCHT IN?

Houd zo'n drie vingers onder de rand over zodat de kool zonder te overstromen kan uitzetten tijdens de fermentatie. Blijft de kool niet onder vocht? Duw nogmaals flink aan, en doe er een scheutje kraanwater bij. Zie ook hieronder:

HELP, MIJN GROENTE DRIJFT!

Door het deksel met waterslot voorkom je in principe al dat er zuurstof bij je groente komt, maar nóg beter is het als het lukt om de groente -zeker de eerste paar dagen- volledig ondergedompeld te houden. Stamp daarom goed aan. Een groot stuk koolblad of wortel klemmen tussen de randen, wil ook wel werken. Als je groente toch steeds boven komt drijven, kun je eventueel wat steentjes of knikkers (eerst even goed uitkoken) gebruiken om de groente te verzwaren. Is de fermentatie al enige tijd aan de gang? Laat de pot dan liever dicht en vertrouw op de deksel met waterslot.

WANNEER HEB IK LANG GENOEG 'GEKNEED'?

Door zout (en kruiden) toe te voegen en de kool te kneuzen komt er vocht uit de kool. Eerst gaat de groente glimmen. Je bent klaar als je druppels vocht uit een hand kool kunt knijpen. Hoe fijner je hebt gesneden, hoe makkelijker dat gaat. Laag voor laag in de pot doen en steeds flink aanduwen met een stamper of je vuist. Heb je veel grove stukken in je groentemengsel, dan komt er misschien niet voldoende vocht uit en zul je moeten aanvullen met een beetje kraanwater. Werk je vooral met grotere stukken groenten, dan meng je je kruidenzout niet door de groenten, maar kun je deze oplossen/mengen in een liter water. Vul de pot tot alle groenten volledig onder vocht staan, maar laat voldoende ruimte over tot de rand. De onderkant van het waterslot moet boven het pekelwater blijven.

DE POT OVERSTROOMT!

Als de pot te vol is, of als je fermentatie overactief is, kán de pot gaan overstromen. Vocht komt via het waterslot omhoog of wurmt zich langs het waterslot door de deksel. Zet een schoteltje onder de pot en wacht tot de grootste activiteit voorbij is. Dat kan een dag of 2 duren. Het vocht zal weer gaan zakken. Haal de deksel van de pot, verschoon (als nodig) het water in het waterslot. Duw de groente weer goed aan. Omdat je wat vocht kwijt bent, kan het nodig zijn dit weer een beetje aan te vullen met wat water. Het belangrijkste is dat de groente weer volledig onder water komt te staan. Nu kunnen deksel en waterslot er weer op.

DE GROENTE VERKLEURT

Door de fermentatie verkleurt de groente. Het groen wordt minder fel en rood en paars gaan doorlopen. Als de groente niet goed onder vocht staat, kan deze bruingaan verkleuren. Duw de groente weer goed aan en vul eventueel bij met wat water, totdat alles onder staat. Als de groente langere tijd droog heeft gestaan, schep je de verkleurde bovenlaag er af. Zie je schimmel en ruikt het onfris? Helaas.... dan is het niet goed gegaan. Probeer het nog een keer.

WAT KAN ER NOG MEER MET DE ROTPOT?

Met name de hardere groentesoorten zijn geschikt. Probeer het bijvoorbeeld eens met geraspte wortels. Voeg 20 gram zout per kilo wortelrasp toe en naar smaak een beetje dille of knoflook. Ook gember is erg lekker! Zorg dat de wortel goed onder het eigen vocht komt te staan of vul eventueel bij met wat water. Je wortels zijn na een kleine week tot 10 dagen klaar!

STAAT JOUW VRAAG ER NIET BIJ?

Stuur een mail met jouw vraag, dan ontvang je als het even meezit binnen enkele dagen een antwoord.