keuken

Boerderij

O wat er al niet leeft in mijn keukenkastjes... welk deurtje je ook open trekt, er staat altijd iets te pruttelen. De dieren in mijn keukenboerderij. Ze hebben een naam, worden toegesproken, krijgen te eten en ik check of het niet te koud, warm of tochtig voor ze is. En ze doen het hartstikke goed. Dat betekent dat ze zich vermenigvuldigen. Dat komt goed uit. Volg je een van mijn workshops dan krijg je de betreffende zwam/korrel/pap er dus bij. Maar los bestellen mag ook.

Scoby

Scoby staat voor symbiotic culture of bacteria and yeast. Oftewel een cultuur van in harmonie samenlevende bacterien en gisten. Ze profiteren van elkaars aanwezigheid en produceren gezamenlijk allemaal stofjes uit hetgeen ze zich mee voeden. Ze creĆ«ren als het ware een superproduct. Of, als je er van bent, superfood. 

Kombucha

€ 10 

Kombucha of theezwam

Kombucha voedt zich met zoete thee. De suikers in de thee worden door de zwam omgezet in o.a. melkzuur, azijnzuur en vitamines. De prijs is inclusief verpakking en verzendkosten.

 

Desemstarter

€ 10 

Desem of zuurdesem

Desem of zuurdesem voedt zich met de suikers in meel en produceert melkzuur, azijnzuur en vitamines. Bovendien ontstaat koolzuur wat maakt dat deeg op basis van desem kan rijzen zonder toegevoegde gisten. De prijs is inclusief verpakking en verzendkosten.

 

Waterkefir

€ 10 

Waterkefir

Waterkefirkorrels leven in water, suiker, citroen en vruchten als bijvoorbeeld vijgen of rozijnen. Ze produceren een frisse, koolzuurhoudende drank waarin weer diverse vitaminen zitten.

 

Melkkefir

€ 10 

Melkkefir

Kefir is een dik vloeibare melkdrank, oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus en Tibet. Eiwit en suikers worden omgezet in koolzuur en een beetje alcohol. Daarnaast worden verschillende vitamines geproduceerd. De lichtzure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt. Aan kefir worden diverse gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven.

 

Herman

Geen afbeelding beschikbaar

€ 10 

Herman (vriendschapscake)

Als je Herman krijgt, bestaat deze nog voor het grootste deel uit gist. Er dienen ingrediënten (waaronder suiker, bloem en melk) aan te worden toegevoegd en dit mengsel dient af en toe geroerd te worden. De cake groeit langzaam via een gistingsproces waarbij koolzuurgas ontstaat.

Als het deeg goed is bereid, kan deze na negen dagen verdeeld worden in vijf delen. Een deel houdt de persoon zelf, de andere vier delen worden gegeven aan vrienden of bekenden. Aan het deel dat de gever houdt, worden de volgende dag de laatste ingrediënten toegevoegd. Dan is het deeg gereed om in de oven te worden gebakken tot cake.

Herman hoor je te krijgen. Maar als je vrienden je er niet aan kunnen (willen?) helpen, mag je Herman ook bij mij bestellen. Ik reken een klein bedrag om de kosten voor verpakken en verzenden te kunnen dekken. 

 

KvK-nummer 58875352