Gefermenteerde Pruimensaus 

Fermenteren met fruit kan natuurlijk ook. Vruchtenwijn is een bekend voorbeeld, maar hier een recept voor een pittige, zoet-zure pruimensaus. Lekker bij gebraden eend. 

Nodig:

1 kilo pruimen
1 tl kruidnagels
2 tl mosterdzaad
100 ml wei
1 el rietsuiker
1 tl kaneelpoeder
1 eetlepel Koreaanse peperpoeder
1 el appelstroop

1 el appelazijn
1 tl grof zeezout
snufje nootmuskaat

schone (steriele) weckpotten
aardappelstamper

Werkwijze:

  1. Was de pruimen, verwijder de pitten en snijd ze in kwarten
  2. Rooster het mosterdzaad en kruidnagels in een droge koekenpan tot ze geurig worden. Wrijf de specerijen fijn in een vijzel. 
  3. Doe de pruimen met de fijngemalen specerijen in een kom en voeg achtereenvolgens wei, rietsuiker, kaneelpoeder, appelstroop, zeezout, appelazijn, Koreaanse peperpoeder en nootmuskaat toe.
  4. Stamp alles met een pureestamper tot een grove saus en schenk in steriele weckpotten. Verwijder de rubberen ring en sluit de deksel van de weckpotten. Laat een dag of 3, 4 op kamertemperatuur staan, of langer als je de saus wat zuurder wilt. Roer dagelijks goed door. 
  5. Als de saus naar je zin is, zet je hem in de koelkast, waar hij nog maandenlang kan worden bewaard.

KvK-nummer 58875352