Recepten:

Snelle Zuurkool met ui en komijn

 • 1 spitskool in fijne reepjes
 • 1 ui in ringen
 • 1-2 theelepels komijn
 • 2% zout

Meng de ui, spitskool en komijn in een mengkom. Weeg de inhoud van de kom en voeg 2% zout toe (dus 10 gram op een halve kilo). Volg verder de algemene instructies hieronder. Je zuurkool is na een week of 3 tot 8 klaar.

Aan de slag!

 1. Verwijder de buitenste bladeren van de kool en leg ze even apart.
 2. Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde kern en onderkant.
 3. Rasp de stukken kool in dunne reepjes met een mandoline of snijd ze fijn met een scherp mes. Snijd de ui in ringen.
 4. Doe de kool en ui in een grote kom en voeg het zout en de komijn toe.
 5. Knijp en kneus het koolmengsel met beide handen. De kool laat na een kleine 10 minuten vocht los. Kneed door totdat je er flink wat vocht uit kunt knijpen.
 6. Doe het koolmengsel met al het vocht beetje bij beetje in de RotPot.
 7. Duw het mengsel met je vuist steeds goed aan totdat alle lucht er tussenuit is en de kool onder zijn eigen vocht komt te staan. Snijd een bewaard koolblad op maat van de pot op de kool en duw die eveneens helemaal onder vocht (ook de randjes!). Als je te weinig vocht hebt en je groente niet goed ondergedompeld blijft, kan er gerust een scheut kraanwater bij. Eventueel kun je de kool verzwaren met een zakje steentjes of een zakje water met een lepel zout. Gebruik food safe plastic, glas of aardewerk.
 8. Duw de deksel op de pot. Haal het rode dopje van het waterslot en vul het buisje tot halverwege de bollen met kraanwater.
 9. Duw het dopje er weer op en steek het waterslot ongeveer een centimeter door het gat in de deksel. Laat de kool 3 tot 8 weken fermenteren op koele kamertemperatuur, buiten direct zonlicht.  
 10. Haal de deksel met het waterslot van de pot en proef de zuurkool. Gebruik een schone vork. Is de smaak nog niet naar wens? Doe de deksel met het waterslot er weer op en laat de kool verder fermenteren.

Is de smaak perfect? Bewaar de zuurkool in de RotPot of in andere luchtdichte bakjes of zakjes in de koelkast tot het moment waarop je hem wilt eten.GEFERMENTEERDE WORTELPETERSELIE MET APPEL 

Nodig:

 • 1/2 kilo wortelpeterselie
 • 1 appel
 • 1 tl mosterdzaad
 • grof zeezout

Aan de slag!

 1. Was de wortelpeterselie en schil de appel.
 2. Snijd de wortelpeterselie in frietjes. Snijd de appel in blokjes.
 3. Doe appel en wortelpeterseliemet het mosterdzaad in de RotPot. Zorg dat alles 'klem' zit tussen de randen van de pot.
 4. Maak een zoutoplossing van 20 gram zout per liter water. Warm water werkt het best, maar laat het water wel afkoelen voordat je het toevoegt. Je doodt anders de melkzuurbacterie die hierna het goede werk gaat doen.
 5. Giet de pot vol met de zoutoplossing, maar laat een paar cm onder de rand vrij. Doe het deksel met waterslot op de pot en laat minimaal 7 dagen op kamertemperatuur fermenteren.
 6. Proef regelmatig. Is het naar je zin, zet dan koud.

KvK-nummer 58875352